Csertex Genetikai tanácsadó és genetikai laboratórium Méhlepény mintavétel (Chorionbiopszia – CVS= Chorionic Villus Sampling)

A méhlepényből történő mintavétel, ami ultrahangos ellenőrzés mellett, steril körülmények között történik. Az így nyert magzati sejtek laboratóriumi körülmények között tenyészthetőek és feldolgozásukat követően szintén a kromoszómák kinyerhetőek az osztódó sejtekből. Az így kapott kromoszómákból diagnosztikus szűrővizsgálatok végezhetőek. A beavatkozás a terhesség betöltött 11-13. hete között végezhető el. A beavatkozással összefüggő vetélési kockázat 1-2%. Eredmény a tenyésztési időtől és vizsgálati módszertől (citogenetikai és/vagy QF-PCR) függően 2-3 nap múlva várható.

 

 

Minta

Vetélés kockázata

Vizsgálati módszer

Mikor végezhető el

Eredmény

Chorionbiopszia

méhlepény

1-2%

citogenetika/QF-PCR

Terhesség 11-13. hete

2-3 nap

 PCR “Gyorsdiagnosztika”

A PCR methodika kutatásokban és   diagnosztikus eljárásokban rendkívül széles körben alkalmazott módszer.   Rutinszerűen alkalmazható, megbízható, gyors eljárás. Többféle típusa   létezik, a prenatális diagnosztika területén leggyakrabban a QF-PCR-t   alkalmazzák. Ezzel a módszerrel a leggyakoribb genetikai   rendellenességek(13,   18, 21-es triszómia)99%-os   valószínűséggel kizárhatóak, illetve az eredmények   rövid időn (24-48 óra)   belül rendelkezésre állnak.